Kuulemispöytäkirja 3/1

Tutkinnanjohtaja = Tj, Maija = M. Alkaa 2.1.2016 klo 22.00

Tj: Sinähän olet yksi niistä, jotka tekivät katoamisilmoituksen ja vaativat rikostutkimusta. Miksi epäilet rikosta tässä k.o. asiassa?

M: Olen harkinnut jo usean vuoden ajan jonkun tahon puoleen kääntymistä vuodenaikojen oudon käyttäytymisen takia. Tuulia on paljon enemmän kuin aikaisemmin. Kasvit käyttäytyvät rauhattomasti. Talvet eivät meinaa millään päästä alkamaan - on lämmintä, tuulista eikä joskus mahdollisesti satava lumi siis voi pysy maassa sulamatta. Näin suuret muutokset eivät voi olla vain satunnaisia ilmiöitä.

Tj: Mutta entäs Joulu?

M: Tunnelmallisen Joulun häviäminen on pienempi asia sinällään, mutta yksittäisen ihmisen psyykelle sillä voi olla suuretkin vaikutukset. On vaikea alkaa kuvata tätä lyhyesti. Mutta. Lehdissä jne on ennen joulua kirjoituksia, kuinka Oikea Joulu tulee, vaikka et leipoisi ja touhuaisikaan. Martat sanovat, ettei vaatekomeroa kannata siivota, jos ei aio mennä sinne jouluksi asumaan. Jne. Tavallinen ihminen ehkä alkaa kuvitella, että se Oikea Joulu tupsahtaa esiin arkisiin huoneisiin, makaronilaatikon ja korppujen sekaan. Mutta näinän se ei mene. Sille, joka ei ole syvän uskonnollinen tai jotain muuta kovin syvällistä, on Oikeaan Jouluun valmistautuminen  juuri ja nimenomaisesti leipomista, siivoamista, lahjojen etsimistä. Että voi tuntea rakentaneensa kerrankin jotain hyvää ja kaunista sillä tavalla, jonka parhaiten osaa. Uskonnollinen puoli jouluun saattaa tulla hyvässä lykyssä sitten, kun on saanut kaiken valmiiksi ja voi istahtaa väsyneenä, mutta onnellisena nauttimaan.

Tj: ?

M: Tahtoisin siis syyttää kaikkia niitä, jotka häiritsevät ihmisen luontaista omaa tapaa järjestää itselleen juhlaa. Mielestäni täytyisi olla enemmän esillä sellaisia juttuja, joissa korostetaan ihmisten erilaisuutta näissäkin asioissa: Joka haluaa ottaa rennosti, ottakoon. Se jolle joulu tulee vain itserakennettuna, rakentakoon sen ilman osoittavia sormia. Se joka on kristitty, olkoon sitä hyvällä omallatunnolla.

Toivoisin, että olisi jokin lainkohta, minkä nojalla voitaisiin paremmin puuttua luonnon turmeluun. Siten saataisiin ehkä vielä pidettyä edes vähäisessä määrin nämä meidän ihanat vuodenaikamme. Ja toivoisin, että ihmiset eivät liikaa panisi toivoaan ihanteellisen, syvällisen Joulun tuloon. Siinä vain sitten tuntee itsensä jotenkin huonommaksi kuin muut, kun joulutunnelmaa ei tullutkaan, vaikka oli jättänyt mielestään maalliset askareet.

 

Kuuleminen päättyi klo 22.45.