Teija%20Sopanen%20002.jpgvanhoja%20lehti%C3%A4%20myyntiin%20005.j

Oikeastaan tässä pitäisi olla kuvat kakkuvuoka-kaapeistani. Mutta en jaksa asetella niitä kuvaukselliseksi, koskapa olen lopen kyllästynyt niihin. Sekä kaappeihin että vuokiin.

En taatusti ole ainoa, joka on pannut merkille tätä mieltä jäytävää, aikakauslehtien ja kakkuvuoka-valmistajien muka-huomaamatonta salajuonta. Salajuoni on niin ilmeinen, että ihan hävettää heidän puolestaan. Jos nyt sattuisi, että joku ei olisi tullut asiaa ajatelleeksi, niin mielelläni valaisen asiaa.

Vuoden ensimmäiset jolulehdet ilmestyvät. Sitä ostaa heti innoissaan muutamia ja alkaa suunnitella joululeipomista (sillä se touhuhan on ehdoton number one joulumielen luomisen apuväline). Kotiin päästyään sitä alkaa väsätä leipurinkalenteria itselleen: suklaakakku, hedelmäkakku, taalelikakku, suolaisia pikkupurtavia jne. Into on niin voimakas, että sitä alkuun katsoo läpi sormiensa sen tosiasian, että on ihan turhaan ostanut useita lehtiä. Asiahan on niin, että kaikkien lehtien toimitukset ilmeisesti kokoontuvat keskenään joskus pääsiäisen jälkeen jo suunnittelemaan lehtien tulevia joulunumeroita. Silloin he - pelkästä pirullisuudesta, en keksi mitään muutakaan syytä - päättävät, että kaikkien lehtien sivuilla esitellään esim. punajuuren käyttämistä kakkujen aineksena (tänä vuonna oli juuri tämä punajuurijuttu) jne. Joten ihan on ollut turhaa ostaa monta lehteä. - Mutta kuten aikaisemmin mainitsin, sitä ei ihan alkuun viitsi hermostua tuosta huomiosta.

Seuraava askel on tarveaineiden ostoslistan kirjoitus: jauhot, kuivatut hedelmät, miljoona kananmunaa, voita, kermaa, siirappia jne. Loppusilaukseksi silmäys paistoastia-vaatimukseen. Ja siinä vaiheessa sitten vuodesta toiseen paljastuu seuraava salajuoni, jonka ovat punoneet lehtikustantamoiden edustajat yhdessä kakkuvuokatehtailijoiden kanssa. Minään vuonna ei kakkuja tms tehdä samanlaisissa vuuissa. Ja sitä kun on pelkkä joululeipoja, niin siinä  ei kertakaikkiaan uskalla uhmata reseptin määräystä paistoastiasta. Sillä onhan se ihan mahdollista, että juuri näitä aineita sisältävä leipomus saattaa epäonnistua vääränmuotoisessa vuuassa. Niinpä on tehtävä vuotuinen ostosretki myös vuokakauppaan.

Yllä kerrotusta johtuen esimerkiksi minulla on varmaan tuhat kuutiota säilytystilaa kakku- tms-vuuille, joita kutakin on käytetty vain kerran. On pyöreä irtopohja, keskitötteröllinen irtopohja, muuten vain pyöreä, keskitötteröllinen pyöreä, sydämenmuotoinen, pitkulainen, neliskanttinen, silikoni-sellainen, korke keskitötteritön ja -tötteröllinen, metallinen muffinshomma jne, jne.

Tämän vuoden vuokaostokset on tehty ja kakut leivottu. Nyt enää vain väsyneenä ja katkeroituneena odotan, että joku nuori ja rohkea joululeipoja astuu barrikaadille ja julistaa sodan resepti- ja vuokamaakareille. Lupaan pyhästi liittyä joukkoon taistelemaan tämän tärkeän asian puolesta.