4444.jpg

... sataa että lotisee litsis, lätsis pisaroita enkä yhtään varo noita. Äiti kieltää kastumasta, vesiplottiin astumasta. Mutta minä astun vaan rännin alle kastumaan."

Koko armaan aattopäivän ja -illan satoi ihanasti vettä ja tuuli tuiversi paljaita koivun oksia.

Tuosta piristyneenä aloitin joululeivonnat.

leivonta%20005.jpg

Ilme tyytyväisenä, kun kuulokkeista tuli Camille Saint Saénsin jouluoratorio.

Vaikka musiikki oli ranskalaista, aloitin leipomisen sakasalaisella Stollen-pullalla Kotilieden ohjeen mukaan.

stollen.jpg

Leipomisen päätösvaiheessa runsaalla voisulalla voidellut raskaat ja tiiviit pullapötkylät peitettiin valkoisiksi tomusokerilla. Siinä vaiheessa oli musiikillinen tarjonta - tradition mukaiseksi - siirtynyt kevyeen ameriikkalaiseen joulumusiikkiin ja kuinka ollakkaan siellä kappaleeseen I'm dreaming of a white Christmas. Se aiheutti aikamoista huvittuneisuutta ja ivallista mukana laulamista...

leivonta%20007.jpg

... sekä saarnaamista ilmastonmuutoksesta.

(Erik sanoi Stollenin olevan tiiviistä ja tiukasta koostumuksestaan huolimatta hyvää. Minähän en sitä voinut maistaa kalvakan neiti K:n takia.)

3333.jpg

Päivän päätteeksi osallistuin Sinuksen mieliksi sydänyhdistyksen pikkujouluun, jonne menin yhteiskuljetuksessa. (Erik ei halunnut tulla mukaan toipilaisuutensa takia.) Bussi kierteli ainakin puoli tuntia pitkin kaupunkia keräämässä sateessa odottelevia juhlaan menijöitä.

Yleismainintana juhlasta - en ollut muistanutkaan, kuinka tylsää on olla ilman omaa seuralaista sellaisten vieraiden ihmisten joukossa, jotka ovat kaikki tuttuja keskenään.

No.

Illan mittaan Meniéreni loukkaantui epävireisestä laulamisesta. Ja ärtyisä IBS alkuruokana syömistäni kala-salaateista. Neiti Keliakin takia en lämpimän ruuan yhteydessä saanut hyvää kastiketta kinkun kanssa eivätkä laatikot maistuneet oikeastaan miltään. Ja vihdoin kotiuduttuani ja nukkumaan päästyäni LJ huomasi, että olin joko seisonut liian kauan leipoessani tai istunut liian kauan juhliessani. Joka tapauksessa se alkoi temppuilla lisälääkkeen verran.

Minähän olen sanonut, että nämä kanssakulkijani rakastavat joulunjuhlintaa.