tiet%C3%A4.jpgnu.jpg

Loppiainen, Epifania, oli alkuaikoina se pyhä, jolloin muistettiin Jeesuksen syntymää. Vasta 300 vuotta Kristuksen jälkeen muistopäivä siirtyi nykyiseen joulunaikaan. - Miten lienee ollut muualla, mutta meillä ainakin joulu on nyt hyvällä paikalla. Pimeimmässä mahdollisessa kohdassa vuotta.

Loppiaiseksi onkin nyt siirretty tarina kolmesta tietäjästä. Kolmesta kuninkaasta. Ranskalainen Kolmen kuninkaan marssi on yksi jouluun liittyvistä lempilauluistani.

Aivan hurja tämä on tämä Nuuttipukkikin. Kaikella sitä on ihmisiä pystytty pelottelemaan. Mikähän lienee se Nuuttipukin veroinen asia, johon uskomista tulevat sukupolvet huvittuneena ajattelevat? - Joka tapauksessa minä olen aina toiminut sen sanonnan mukaan, että "hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi".

Tänä jouluna ei joulu päässyt esiin kunnolla meidän huushollissa, niinkuin aikaisemmista kirjoituksista käy ilmi. Jouluvalot ulkona ja sisällä ovat ainoat poisotettavat. Ja ne otetaan pois heti huomenna riippumatta siitä, olenko Epifania- vai Nuutti-uskovainen. Meille tulee nimittäin lämpölasien asentajat hetkenä minä hyvänsä. Uudet ikkunat on jo tuotu etupihalle odottamaan. Siispä ikkunoista, niin ulkoa kuin sisältä, on poistettava kaikki härpäkkeet. Ikkunalaudatkin on ruuvattava pois ja huonekalujen järjestystä muutettava siten, että irrottamiset ja asentamiset mahtuvat tapahtumaan.

Kaikki valmistelut on tehtävä viipymättä siksikin, että toinen meistä taloa asuvista ihmisistä joutuu nyt tammikuussa syöpähoitoon ja toinen sydämen ablaatio-toimenpiteeseen.

Tällainen oli siis 71. jouluni. Tervetuloa arki kaikkine haasteineen.